Emelten
Emelten zijn de larven van de langpootmug. In Nederland zijn met name langpootmuggen van het geslacht Tipula actief. De koollangpootmug (Tipula oleracea) heeft 2 generaties per jaar en vliegt van april tot juni en de tweede generatie in augustus tot oktober. De Moeraslangpootmug (Tipula paludosa) heeft 1 generatie per jaar en vliegt in augustus tot september. De volwassen langpootmuggen leggen eieren waaruit de vraatzuchtige larven (emelten) komen. Emelten zijn zo'n 2 tot 4 cm lang, pootloos en grijzig van kleur. Ze leven grotendeels in de grond en kunnen vooral in grasvelden schade maken. s' Nachts komen de emelten uit de grond om van het jonge groene gewas te eten. Hierdoor ontstaan kale, bruine plekken in het gras.
Emelten zijn te bestrijden met het insectparasitaire aaltje (nematode) Steinernema spp. Welk type aaltje ingezet wordt is afhankelijk van de bodemtemperatuur op het moment van inzetten. Omdat emelten ook in het vroege voorjaar en in de late herfst schade kunnen geven wordt in het voorjaar en in de herfst gekozen voor een aaltje welke beter bij lagere temperaturen werkzaam zijn. De bodemtemperatuur moet wel minimaal 10°C zijn. Op dit moment is de bodemtemperatuur te laag om emelten met aaltjes te bestrijden. Dit kan weer vanaf april. Als de periode weer gunstig is voor aaltjes worden de producten weer zichtbaar gemaakt.
De aaltjes dringen de emelten binnen en scheiden een bacterie af. De bacterie maakt de emelten ziek vervolgens zullen de emelten bezwijken.
Wilt u emelten met aaltjes bestrijden dan kunt u kiezen uit onderstaande producten. Voor meer informatie kunt u terecht bij info@schenkeveldnatuurlijk.nl of 06 55100904