Varenrouwmug

Varenrouwmug of ook wel rouwmug, rouwvarenmug of rouwvlieg genoemd komt vaak voor bij kamerplanten in huis.

Het schadebeeld van varenrouwmug

De larven van de varenrouwmug eten van kleine plantenwortels. Voor stekplantjes en zaailingen is deze vraat funest, ze komen niet goed aan de wortel en de plantjes rotten weg. Grotere planten kunnen vaak wel tegen deze vraat omdat de planten veel meer en grotere wortels hebben. Vaak zijn de rondvliegende volwassen mugjes de oorzaak dat varenrouwmug bestreden wordt. De mugjes zijn vervelend om in huis te hebben en als er niets aan gedaan wordt dan worden het er steeds meer.

Het uiterlijk van de varenrouwmug

Het volwassen mugje is zwartgrijs van kleur, 1-5mm lang en bevind zich op de potgrond of vliegt rondom de planten. De larven leven in de grond, zijn 5-12mm lang, hebben geen poten, zijn wit van kleur met een herkenbare zwarte kop.

Biologische bestrijding van varenrouwmug

Bestrijden kan met aaltjes oftewel nematoden. Dit aaltje Steinernema feltiae dringt de larven van de varenrouwmug binnen en scheidt daar een bacterie af. De larven worden ziek en dienen als voedsel voor het aaltje, ze verslijmen en zijn niet meer terug te vinden. Omdat alleen de larven bestreden worden blijft u de volwassen mugjes nog even zien. Het aaltje Steinernema feltiae werkt vanaf een bodemtemperatuur van 10°C. Aaltjes zijn in verschillende verpakkingsgroottes te verkrijgen.

Tevens kunt u de rouwmugjes wegvangen met Decofixer of gele plakplaten. Elk weggevangen mugje zorgt voor minder overlast en minder nieuwe eitjes.

Het inzetten van de bodemroofmijt Stratiolaelaps scimitus, beter bekend als Hypoaspis, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze roofmijt leeft in de grond en eet de larven van de varenrouwmug. Daarnaast eten ze ook o.a. springstaarten en tripspoppen. Stratiolaelaps scimitus heeft een wat langere ontwikkelingsduur en wordt daarom vaak preventief ingezet zodat varenrouwmug geen kans krijgt zich in de potplanten te vestigen. Voor een accuut probleem is deze roofmijt te traag en zijn aaltjes een betere oplossing. De bodemroofmijt kan ingezet worden bij een temperatuur boven 12°C. 

 • Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug 5-10m²
  Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug 5-10m²
  € 16,99
 • Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug 10-20m²
  Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug 10-20m²
  € 19,99
 • Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug 25-50m²
  Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug 25-50m²
  € 29,99
 • Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug tot 100m²
  Aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug tot 100m²
  € 35,99
 • Bodemroofmijt Hypoaspis 10.000 stuks tot 40m²
  Bodemroofmijt Hypoaspis 10.000 stuks tot 40m²
  € 29,95
 • Vangplaten Decofixer
  Vangplaten Decofixer
  € 12,50
 • Varenrouwmugpakket (aaltjes tot 10m² en Decofixer)
  Varenrouwmugpakket (aaltjes tot 10m² en Decofixer)
  € 27,50
 • Varenrouwmugpakket medium (aaltjes tot 20m² en Decofixer)
  Varenrouwmugpakket medium (aaltjes tot 20m² en Decofixer)
  € 29,50
 • Varenrouwmugpakket maxi (aaltjes tot 50m² en Decofixer)
  Varenrouwmugpakket maxi (aaltjes tot 50m² en Decofixer)
  € 37,50
 • Vangplaat (10 stuks) geel
  Vangplaat (10 stuks) geel
  € 11,50
© 2014 - 2020 Natuurlijke muur - Natuurlijke plaagbestrijding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel