Bladluis

Bladluizen vormen een grote groep binnen de insecten. Er zijn veel verschillende soorten bladluis. Elke soort bladluis heeft eigen waardplanten waar ze zich goed op kunnen ontwikkelen en/of op kunnen overwinteren. Ook hebben de verschillende soorten bladluis ieder hun eigen kenmerken zoals bijvoorbeeld kleur en grootte.

Het schadebeeld van bladluis 

Bladluizen zuigen met hun steeksnuit plantensappen op. Plantensap bevat veel suikers. Deze suikers heeft de bladluis niet nodig en daarom scheidt de bladluis de suikers uit. Deze uitscheiding wordt honingdauw genoemd. Honingdauw maakt het gewas vies en plakkerig. Daarbij kan bladluis virussen overbrengen en groeiremming geven.

Het uiterlijk van bladluis

Bladluizen zitten vaak aan de onderkant van het blad. Ook zitten ze wel eens met vele naast elkaar om een stengel heen (bijvoorbeeld zwarte bonenluis). Plakkerigheid en de aanwezigheid van witte vervellingshuidjes kunnen er op wijzen dat er luis in het gewas zit. Bladluis zijn er in allerlei kleuren. Zelfs een zelfde soort luis kan verschillend in kleur zijn. De grootte van een luis varieert tussen de 1-4mm. Luizen hebben 3 paar poten, antennen en kunnen vleugels hebben. Op hun achterlijf hebben ze 2 uitsteeksels staan, deze worden sifonen genoemd.

De levenscyclus van bladluis

Bladluizen hebben een gecompliceerde levenscyclus. Een groot gedeelte van het jaar bestaat een bladluizenpopulatie uit alleen maar levendbarende vrouwtjes. Hierdoor ontstaan (door ongeslachtelijke voortplanting) allemaal klonen, alle jongen zijn identiek aan hun moeder. De jongen vervellen 4 keer totdat ze het volwassen stadium bereiken en ook weer jongen zullen voortbrengen. Dit alles gaat in een supersnel tempo. Onder optimale omstandigheden kunnen luizen met een week alle stadia doorlopen en gedurende hun leven kunnen ze zo'n 40 tot 100 nieuwe bladluizen baren. Dit zorgt ervoor dat een plant in mum van tijd onder de luis kan zitten. Volwassen bladluizen kunnen gevleugelde of ongevleugelde luizen zijn. Gevleugelde luizen ontstaan als er overbevolking is op een plant, een plant in conditie afneemt of wanneer de dagen korter worden en de temperatuur lager. Op dat moment is het namelijk nodig dat de bladluizen zich gaan verplaatsen en zorgt de natuur ervoor dat er gevleugelde bladluizen ontstaan. In de herfst ontstaan ook mannetjesluizen waarmee een vrouwtje zal paren zodat ze eitjes kan leggen. Het eistadium overwintert waaruit in het voorjaar weer een vrouwtjesluis zal komen die weer voor een nieuwe populatie gaat zorgen.

Biologische bestrijding bladluis

Er zijn veel natuurlijke vijanden verkrijgbaar tegen bladluis. In kassen worden vaak sluipwespen en galmuggen ingezet. Voor buiten zijn lieveheersbeestjes en gaasvliegen goede bestrijders.

Adalia bipunctata is het tweestippige (inheemse) lieveheersbeestje welke verkrijgbaar is ter bestrijding van bladluis. Zowel het larvenstadium als het volwassen lieveheersbeestje zijn enorm vraatzuchtig en kunnen dagelijks 150 bladluizen opeten. Het lieveheersbeestje wordt actief wanneer de temperatuur in een etmaal een paar uur boven de 9ºC komt.

Chrysoperla carnea is een groene gaasvlieg die bladluis heeft als prooi maar ook andere insecten en mijten eet. Ook wolluis staat op het menu van de gaasvlieg. Volwassen gaasvliegen eten stuifmeel en nectar. De vrouwtjes leggen eieren waaruit de larven komen. Deze larven eten de bladluis op. Gedurende hun leven kunnen ze zo'n 300-400 bladluizen opeten. Gaasvlieglarven zoeken lukraak de planten af op zoek naar prooi. Het zoekvermogen wordt belemmerd door beharing op de bladeren. Daarom zijn gaasvliegen het meest effectief op gewassen met weinig haar op het blad. Gaasvliegen zijn actief wanneer de temperatuur gedurende 24 uur een paar uur boven de 10 graden komt.

Als u last heeft van mieren is het belangrijk eerst de mieren te bestrijden voordat u natuurlijke vijanden tegen bladluis inzet. Mieren beschermen bladluizen tegen natuurlijke vijanden. In ruil voor hun bescherming ontvangen ze honingdauw van de bladluis.

Bent u een gemeente of hovenier en wilt u lieveheersbeestjes in zakjes bestellen neem dan contact met ons op.

 • Gaasvlieg tegen bladluis, trips, witte vlieg, spint en wolluis 1000 larven
  Gaasvlieg tegen bladluis, trips, witte vlieg, spint en wolluis 1000 larven
  € 29,95
 • Lieveheersbeestje 100 larven en eitjes in een bakje
  Lieveheersbeestje 100 larven en eitjes in een bakje
  € 20,95
 • Lieveheersbeestje 200 larven en eitjes (2 bakjes)
  Lieveheersbeestje 200 larven en eitjes (2 bakjes)
  € 35,95
 • Lieveheersbeestje 500 larven en eitjes (5 bakjes)
  Lieveheersbeestje 500 larven en eitjes (5 bakjes)
  € 80,95
 • jute zakje voor het uitzetten van het lieveheersbeestje
  jute zakje voor het uitzetten van het lieveheersbeestje
  € 1,25
 • Galmug Aphidoletes 1000 poppen
  Galmug Aphidoletes 1000 poppen
  € 35,00
 • Mix van sluipwespen voor sierteelt
  Mix van sluipwespen voor sierteelt
  € 32,95
 • Mix van sluipwespen voor groententeelt
  Mix van sluipwespen voor groententeelt
  € 29,95
© 2014 - 2020 Natuurlijke muur - Natuurlijke plaagbestrijding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel